Tuesday, August 2, 2016

日本料理的食用順序/Some order of a Japanese/いくらか和食の食べる順番

  会席料理や懐石料理には食べる順番のマナーもあります。
  會席料理與懷石料理是有食用順序的禮節的。
  There are manners that one should eat in an order when having a get-together(会席料理) or kaiseki(懐石料理).

  この順番を間違えたからといって「不作法だ」と思われることは少ないでしょうが、知っている人にはそう思われてしまうかもしれません。
  雖然搞錯這些順序的話也不太常會被覺得失禮,但還是有可能會被知道這些禮節的人這樣想的。
  It is seldom that one will be consider impolite if  messing up the order, but it’s still possible that some people who know it will think so.

正式な席では料理の出される順番が決まっています。従って、その順に従って食事をしていきます。例えば、会席料理の場合は、酒の肴から始まり、ご飯と汁は、最初に汁をいただき、その後、ご飯をいただきます。一方、懐石料理の場合は、最初に炊きたてのご飯をいただき、次に汁をすすります。その後にお酒や酒の肴が続きます。
❝在正式宴席中上菜的順序是固定的。用餐就照著該順序進行。以會席料理為例,先從下酒菜開始,至於飯和湯則是先喝湯再吃飯。若是懷石料理,首先從剛炊好米飯開始,然後再喝湯,接著再享用酒與下酒菜。
❝There is an order of serving food at formal feast, and the order is the order one should have meal in. Take get-together for example, first we eat the snacks to go with sake(); as for the rice and the soup, we eat the rice after tasting the soup. On the other hand, if it is kaiseki, we first eat the rice, and then slurping soup, and consequently, enjoying the sake and the dishes that go with sake.❞

  また、ひとつの料理の中にも箸を付ける順番があります。こちらは人への気遣いというのではなく、美味しく食べるためになされた工夫のようなものです。
  另外,在單一個料理中,下箸的順序也是有講究的。這個並非以他人感受為考量,而是為了更能享受其美味所下的工夫。
  Moreover, there is an order when we eat one dish. These are not for people’s feeling; instead, we do so in order to enjoy the food in the best way.

刺身を食べる順番は、味の淡泊なものから濃いものへと箸をすすめるのが基本です。従って、白身と赤身があれば、白身から食べるほうが素材の味が良く分かり、より美味しくいただけます。従って、盛りつけもいただきやすいように手前から淡白な味のものが盛りつけられています。山葵(わさび)は醤油に溶かさずに、香りや風味を楽しむために、お刺身の上に少しのせて食べます。
吃生魚片的順序,從味道淡的東西到濃的東西下手是基本。若有白肉魚和紅肉魚,從白肉魚開始吃會比較能感受食材的味道,較能感受美味。另外,擺盤會為了方便實用而將味道較淡的擺在較靠近的位置。為了享受香氣與風味,要將山葵(哇沙米)混進醬油,沾些許於生魚片上食用。
The bare-bones order of eating sushi is to eat the tasteless ones first and then the flavors. If there are white ones and red ones, one is suggested to eat the white ones first, which makes one enjoy the better taste and flavor. Additionally, the food that is more tasteless will be put closer to the diner. To enjoy the taste and the flavor, put wasabi into shoyu(soy sauce), and then dip a little of it when eating.

和食の盛り合わせ料理は、左側から右側にかけてだんだんと味が濃くなるように盛りつけられています。そして、盛りつけかたも左側から食べやすいようにしてあるので、盛り合わせ料理が出されたときは一番左から食べるようにしましょう。❞ 
日式的拼盤料理是依味道漸濃由左至右地擺放。另外,擺放方式是以方便由左至右食用而定,所以上菜後就先從最左邊的開始吃吧!
The food of Japanese combination-platter is presented such that the flavor is in increasing order from left side to right side. Furthermore, it is also put in a manner such that it is more convenient to taste food from left-hand side. Hence, let’s start from the leftmost one after the dishes are served!

  上記の内容は和食ラブというサインからです。外部リンクはこちらです
  以上內容是摘自叫做「和食ラブ的網站的。連結在這裡
  The context above is from a site named washoku lab(和食ラブ). The link is here.


  不過,把哇沙米混進醬油的吃法是有爭議的。有些人覺得將哇沙米直接沾在壽司上才能享受最佳的風味,否則太浪費了。但也有很多人覺得「反正都會混在一起吧」「照著自己喜歡的方式就好」「混在一起比較好吃」。會有這樣的爭吵是基於怎樣吃會比較好吃、不會浪費掉食材的原因而起的,而非禮節問題,所以就照著自己喜歡的方式吧。[1]
  However, it’s controversial that whether one should put wasabi into shoyu or not. A part of people said that you can enjoy the sushi best only if putting wasabi on the sushi directly; otherwise, it’s wasteful. But there are also a lot of people think “anyway, it will be mixed,” “just follow the way you like,” and “it taste better.” The debate is caused due to the question that which way makes the food taste better so that the food is not wasted, not due to the etiquette problem, so just follow yourself.[1]

◎註腳 Footnotes:
[1] えっ?醤油にわさびを溶かすのってマナー違反なの?刺し身にわさび塗るの? (http://fox.2ch.net/test/read.cgi/poverty/1421558536/)


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